> News (in finnish) & Updates > Members > Discography > Live Shows > Reviews > Contact > Media
 
XL & Umo Tampere Biennale
Tullikamarin Pakkahuone pe 2.4.2004 klo 23

- - -

Tsekkaa kuvia Louhisalin keikalta 15.11.2003

Kiertuepäivitystä

Visual-levyjulkaisukiertue on mutkitellut pitkin Suomen maata muutaman keikan ryppäissä pitkin syksyä. Keikat ovat olleet poikkeuksetta hienoja ainakin bändin näkökulmasta. Bändi on (nyt kun Bunuelkin palasi riveihimme keski-Euroopasta) elämänsä livevedossa. Lisäksi Arttu on yleensä päässyt kiittämään tuttuun tapaansa, että "olette saapuneet paikalle runsaslukuisina". On ollut taas mahtavaa tavata diggareita ja levynostajia ihan henkilökohtaisesti.

Meitä kuulee, näkee ja tapaa tänä vuonna vielä pääkaupunkiseudulla (Louhisali, Espoo, la 15.11. ja Tavastia, Helsinki, 18.11.), Kouvolassa (pe 19.12.) ja mahdollisesti Jumo Jazz Clubilla (30. ja 31.12.).

Saarna

Viime aikoina on puhuttu paljonkin piratismista ja äänilevyjen kotipoltosta. Haluan kertoa bändimme puolesta, että moinen huolestuttava kehitys näkyy selvästi meidänkin levymyynneissä. Pahimmassa tapauksessa kaltaisemme marginaalibändit joutuvat lopettamaan julkaisutoiminnan sen muututtua tappiolliseksi.

Toivottavasti albumikokonaisuutemme kansitaiteineen kaikkineen ovat puhtaan omantunnon lisäksi houkutteleva vaihtoehto kopioinnin sijaan kaikille yhtyeemme musiikin ystäville. Voin vakuuttaa, että levymyynnistä saadut royaltit tulevat tarpeeseen, eli meidän soittajien leivän päälle ja seuraavien levyjen toteutukseen.

Tervetuloa keikoillemme! Ottakaa kaveritkin mukaan!

Valoa pimeyteen,
toivottaa Jarmo

- - -

Tsekkaa oheinen Visual-levyn arvio sekä kuvia kiertueelta
Myös Reviews osiossa on uusia arvioita

- - -

XL: "Visual" released on September the 15th, 2003
For more information about the album in English
email: records@rockadillo.fi
tel.: +358-3-213 1260
www.rockadillo.fi

Hurlum hei!

Kuudes XL-levy "Visual" on nyt valmis ja kaikkien ulottuvilla. Bändi on hengentuotokseensa erittäin tyytyväinen. Levy sisältää täyden lastin taattua XL-magiaa ja paljon yllätyksiä. Uudet hittibiisit on sovitettu kaikkien aikojen keikkasettiin syksyn lukuisia konsertteja varten. Ilmoittelemme lisäkeikoista näillä ja Rockadillon sivuilla sitä mukaa, kun ne varmistuvat. Liittykää karkeloon!

Syysterveisin,
Jarmo

- - -

ROCKADILLON LEHDISTÖTIEDOTE
XL: Visual
Pohjola Records PELPCD 15
Virallinen julkaisupäivä 15.9.2003
Jakelu: Warner Music Finland

Arttu Takalon, Jarmo Saaren, Tomi Salesvuon ja Tuure Kosken vuonna 1992 perustama XL-yhtye on luonut vuosien varrella täysin omintakeisen äänimaailmansa. Uusimman jäsenen DJ Bunuelin tehosteet tuovat vielä lisäilmettä tämän omaa tietään kulkevan yhtyeen rikkaaseen soundiin.

Yhtyeen säveltäjät Arttu Takalo ja Jarmo Saari ovat monissa projekteissa mukana olevia arvostettuja ammattilaisia, joiden tunnistettavaa kädenjälkeä on saattanut kuulla viime vuosina mm. Ismo Alangon, Jukka Perkon, Don Huonot-yhtyeen, Samuli Edelmanin, Sami Saaren, Pepe Deluxen ja Rajaton-lauluyhtyeen levytyksillä ja konserteissa. Takalo ja Saari ovat myös julkaisseet omat levynsä.

Visual on XL:n viides studioalbumi. Tuottaja Jarmo Saari kommentoi levytystä: "Mietimme yhdessä mikä meissä on ainutlaatuista, kuinka nauttisimme prosessista ja teimme parhaan levymme! Äänitimme ennätysajassa sekä vastuttamattoman energisiä että pakahduttavan kauniita kappaleita, joissa kuuluu soittamisen riemu ja kollektiivinen aivomyrsky. Korvasimme aiemmilta levyiltä tutun sähköisen äänimaiseman orkestroimalla satusfäärejä harpulla, jousikvartetilla, kellopelillä, putkikelloilla ja celestalla. Levyn soundi onkin todella uniikki, ilmava ja ajaton. Romantiikka, viattomuus ja mahtipontisuus ovat edelleen fantasiamusiikkimme peruskiviä. Rakennamme ilman laulusolistia äänimaisemia, jotka jättävät tilaa kuulijan mielikuvitukselle."

XL on löytänyt koti- ja ulkomaan saleista, klubeista ja festivaaleilta poikkeuksellisen hartaan ja ennakkoluulottoman kuulijakunnan, joka vannoo yhtyeen dynaamisen ja visuaalisen musiikin nimeen. Kotimaassa yhtye esiintyy Visual -kiertueella syksyn aikana seuraavasti:

24.09. keTampere, Klubi
25.09. toHelsinki, Kanneltalo
26.09. peJyväskylä, Lutakko
01.10. keKuopio, Henrys Pub
03.10. peJoensuu, Marks
06.11. toOulu, Dupont
07.11. peVaasa, Club 25
15.11. laEspoo, Louhisali (Huom! ikärajaton, showtime klo 19.00)
18.11. tiHelsinki, Tavastia
19.12. peKouvola, Rytmikatti

- - -

Bändin pitkäaikainen tukija ja ystävä Anna Kuurne sai Visual-levyn uunituoreen masterkopion kuunneltavaksi jo elokuussa. Annalla jos kenellä on perspektiiviä tekemisiimme, joten seuraavassa hänen ensireaktionsa uudesta albumista. Aikamoista hehkutusta! No, eipä tarvitse itse kehuskella tekemisiään ;-) Toki muutkin saavat lähettää meille omia terveisiään. Annalle suurkiitos sekä kommenteista että Hotelli Annan vieraanvaraisuudesta Jyväskylässä 26.9.2003 Lutakon keikan yhteydessä.

Jarmo


From: Anna Kuurne <annkuur@cc.jyu.fi>
Date: Fri, 26 Sep 2003 08:41:05 +0300 (EEST)
To: Jarmo Saari
Subject: XL VISUAL

Onnekseni olen saanut käsiini taas uuden XL-julkaisun. Bändin uraa sen alusta asti seuranneena tiedän uskollisena pitäväni tästäkin. XL on onneksi aina XL:ää; mihin suuntaan yhtye elää, se on toinen juttu. Muutama päivä sitten satuin automaattijonoon keskellä Jyväskylää, keskelle keskustelua, jossa kaveri yritti selittää toiselle, minkälaista musiikkia bändi soittaa. "Se ei ooo ihan suoraan, niinkuin Saaren se ja se juttu, toisaalta Takalokin on tehnyt vaikka mitä, mut ei aina kuulosta aivan XL:ltä. Se on omanlaistansa musaa, ne ite kutsuu sitä fantasiamusiikiksi...". Keskustelu käytiin Lutakon mainosjulisteen vieressä, tarkoituksena ilmeisesti oli vakuuttaa tietämättömälle, että keikka kannattaa kokea.

Hämmästyttävää sinänsä, sillä keikkojen ulkopuolella ei juuri törmää tuntemattomiin XL-perheen jäseniin. Harvoin tuopin äärellä kukaan tokaisee "out of blue" mitään ratkasevaa...minun seurueissani se olen yleensä minä. Olenkin jo kymmenvuotisen XL-urani varrella tehnyt julmettua käännytystyötä -onnistunutkin siinä. Jos nauhoitteen kuultuaan vielä epäröi, saa keikalle raahattu ihmispolo yleensä rahoilleen vastinetta ja XL ennen pitkää uuden jäsenen lattiakansaan, joka "niinkin runsaslukuisena" paikalle saapuu.

Xlent, Jukola, Jeti, LiveBallet, Surreal ja nyt Visual. Hurmaavia nimiä levyille, jotka aina tuntuvat edeltäjäänsä paremmilta. Aina XL:ää -aina kuitenkin piristävästi jotain uutta. Vahvoja tunnelmia, joka vaihtuvat tarkoin rajatuissa taitteissa mehevän yllätyksellisesti. Kauniit, usein mukana laulettavat melodiat, rouheat vääräbasso-kuljetukset ja universumin mahtipontisimmat katedraalikohtaukset siivittävät minut aina mehevään XL-tunnelmaan. Erottaa selvästi, jo nimenkin perusteella kumman (Jarmon vai Artun) käsialaa kukin kappale on. Kaikki luomukset ovat XL-kasteen saaneita. Jokainen soittaja (oma tai lainattu) istuu luontevasti kokonaisuuteen. Jopa niin luontevasti, että bändin viidennen jäsenen Dj. Bunuelin vallattua paikkansa "lavan vasemmassa reunassa" häntä rikkaine äänimaailmoineen ja megafoneineen alkaa kaivata vanhemmillekkin levyille.

Mutta jo uuteen Visualiin! Tämäkin levy on alusta asti sitä oikeaa itseään. Kuitenkin jollain tavalla kevyempää... Bändi on jotenkin uskomattoman paljon läsnä. Olisiko tämä albumi rykäisty ulos hieman ripsakammin kuin esimerkiksi Jukola, jota miksattiin se kuuluisat 1,5 vuotta?!! Ja tämä EI OLE negaatio! Silmät kiinni ja: olet keikalla. Jousia on käytetty paljon. Niiden hivelevän kaunista sointia täydentävät jotenkin uudella tavalla kitaran ja vibeksen "back to roots" -soundit.

Avausraita 6/4 edustaa perus " XL goes XL "-linjaa. Rankahkon pääteeman kanssa vuorottelee letkeämpi suvantovaihe. Jouset, harppu ja fagotti tekevät soundimaailmasta täydellisen värikkään. Kakkosbiisi KÄRLEKSTÖRST on Artulle luonteenomainen poppisharmonian omaava kaunis hituri, jota kuunnellessa alkaa tehdä kaameasti mieli tupakkia. Lyyrinen melodia vibeksellä, alla jousikvartetti, jolle Arttu osaa OIKEASTI kirjoittaa. Muista Artun biiseistä on pakko mainita kokonaisuus ALL WAYS AND FOR EVER ja ALWAYS AND FOREVER. Ensin mainittu on riipaisevan kaunis, lähes kyyneleet irroittava kappale harpulle. Sen parina seuraa kasaritempoinen, jopa Pet Shop Boys -mielikuvia luova (ehkäpä tuleva) "radiohitti". Tämä on niitä kappaleita, jota kuunnellessa tulee tunne jostain tutusta. Tunne juoksee koko ajan kuitenkin edellä. Makua terästämässä aavistus Danny Elfmania ja kuulija on valmista kamaa.

Neitseellisen kuuntelukertani ensimmäinen yllätys oli ehdottomasti Jarmon biisi GLAM. XL vyöryttää aivan ennenkuulumattomasti "psykedeeli-surfia"!! Uskomattoman vangitseva tunnelma kappaleessa, jossa Bunuel saa oivasti tilaa asialleen. Miesäänet vievät mielen jotenkin primääriin suuntaan. (vrt. Helsinki 2000). GLAMia seuraa KOBOLT, myöskin Jarmosta tullut, joka on tunnelmaltaan samanluonteinen. Hyvin "Apache", unelias; kauniin sunnuntaiaamun kaltainen. Nämä kaksi ovat kuin elokuvan soundtrackilta; elokuvan, jonka olisi voinut ohjata vaikkapa Tarantino.

RIP on annos energiaa Policen Synchronicity 2:n hengessä. XL osaa olla myös tosi rock. Joka kuuntelukerralla biiseistä irtoaa uutta. Sovitukset ovat monisäikeisiä, olematta kuitenkaan ärsyttävän kikkailevia. Aikaisemmilla levyillä herkkuja ovat tarjoilleen Jarmon täydelliset "uinnit" Artun teemaan sisään. Niitä löytyy myös Visualilta. SUMMER SONG, joka on omistettu Artun edesmenneelle ukille, on tästä oiva esimerkki. XL:ää ei voisi soittaa ketkään muut. Toisaalta vierailijoiksi sopivat ketkä tahansa. Nerokkaasti tälläkin levyllä mm. harppu asuu rakenteissa kuin kotonaan. Visual päättyy tyylikkäästi Artun aivan puhtaasti itsekseen tulkitsemaan MRS-kappaleeseen. Levyn jäljiltä jää mukava rauhallinen olo ilman kysymyksiä.

Tällaisissa kirjoituksissa olisi varmaan aiheellista heittää kriittisiä kommentteja, suoltaa musiikillisia sivistyssanoja ja eritoten löytää myös negatiivista sanottavaa. Ei tipu! Siinä mielessä olen aina puolueellinen. Visual on nimensä mukaisesti erittäin visuaalinen levy. Visual on erittäin hyvä levy ja se on myös hyvin kypsä levy. XL on aikuistuessaan saavuttanut jotain nuoruuden kepeydestä. Voisin analysoida levyn kappale kappaleelta, etsiä esikuvia ja esittää visioita. Turhaa. XL on juuri sitä, mitä et osaa aivan selittää.

VISUAL is out there - BUY IT!!

VIsual väliaikatietoja

"Suomen virallinen lista" (+ Jarmon spontaaneja kommentteja) uusista kappaleista.

Artun biisejä:

"Kärlekstörst" - viime syksyn keikoilla sisääntulo-introna korkattu riipaiseva rakkauslaulu, jossa uusi sielukas lopuke ja riisuttu bändisovitus. Joitain tunnelmallisia yhtymäkohtia "Hitta någon"- kappaleeseen.
"Le baiser sous la pluie" - tämä hieman "NM" -tyyppinen kamarikappale selkiää meillekin täysin vasta levytyksessä.
"Summersong" - reipas hittibiisi; sellainen Artun popralli, johon rakensin sekvenssin 80-luvun parhaaseen henkeen. Elämää suurempi outro.
"MRS" - Artun soolo. Tekee mitä lystää, eli jotain todella kaunista.
"Always and forever" - uusi upea Arttu-klassikko! Uskomattoman tarttuva ja hieman kohtalokaskin. Pyörii päässäni kaiken aikaa. Jälleen mukana 80-luvun henkeen toteutettu ohjelmointi, joka korostaa kappaleen naiivia kauneutta. Haikailemme ystävältämme Kari Vehmaselta levylle myös harppuversiota. Jarre-, A-ha- ja U2- mielleyhtymiä. Uumoilemme sortuisimmeko tässä rehtiin discokomppiin.

Jarmon biisejä:

"Glam" - Glitter, Stray Cats, mieskuoro, herätyskokous, hittihokemia, jazz. Siinä avainsanoja simppeliin tunnelmankohottajaan.
"Kobolt" - hypnoottinen, kaunosieluinen spiraalikappale. Kerrankin soitetaan ihan hiljaa vaan...
"6/4" - toivottavasti uusi nimi löytyy jostain! Intensiivistä ja Björkähtävän suloista vuoron perään.
"Amor" - Pohjolan Pekalle hienojen hetkien johdosta omistettu romanttinen kappale, joka hiivitään hiljaa läpi.
"R.I.P." - uusi, ripeä kappale "Elohopeaa" -henkeen, eli rytmi-iloittelua ja ryskettä. Jäljet löytyy sylttytehtaalta, tällä kertaa Foo Fightersin suunnalta.

HUOM!
Levytyksen ainoa harjoituskeikka on Porvoon Bar Maryssä la 3.5. klo 19.30.
Uudet biisit läpi!

- - -

Hei taas ja terveiset XL-leiristä!

UMO ja XL kohtaavat Tavastian lauteilla to 3.4.2003 klo 22 alkaen. Pyrotekniikka on tällä kertaa minimissään, mutta muutoin on luvassa kenties tuhdeinta koskaan kuultua XL-soundia.
Tässä kopio illan käsiohjelmasta:

UMO vs. XLKapellimestari Arttu Takalo
 
1. Big bangJarmo Saari 1994
2. Unien valtiasArttu Takalo 1995, sovitus Tuure Koski 1998
 Alkuperäisversio XL- levyllä Jukola (Rockadillo Records 1998)
3. Deepspace pilotsArttu Takalo 2001
4. Oli iloKirmo Lintinen 1998
5. NMArttu Takalo 1998
 Alkuperäisversio XL- levyllä Jeti (Rockadillo Records 1999)
6. KaipausArttu Takalo 1994
 Alkuperäisversio XL- levyllä XLent (Ondine Octopus 1995)
7. Epic Sir RealJarmo Saari 2001/2003
 Alkuperäisversio XL- levyllä Surreal (Rockadillo Records 2002)
 
VÄLIAIKAOHJELMAA: AVANTO
 
1. Hitta någon att tycka omArttu Takalo 2001/2003
 Alkuperäisversio XL- levyllä Surreal
2. Fast track / Come get itMiles Davis, sovitus Jarmo Saari 1997
 Alkuperäisversio UMO- levyllä Electrifying Miles (A-Records 1998)
3. Nocturne II: heinäkuuArttu Takalo 1998, teksti Esa Kaartamo
 Alkuperäisversiot XL- levyillä Jukola sekä Live Ballet (Rockadillo Records 2001)
4. Bolero ala ToledoJarmo Saari 2000/2003, teksti Måns Strömberg
 Alkuperäisversiot XL- levyillä Live Ballet sekä Surreal
5. Jukola osa IIIJarmo Saari 1995
 Alkuperäisversio XL- levyllä Jukola

UMO:
puhaltajat (13 kpl) sekä
Seppo Kantonen (koskettimet) ja Mongo Aaltonen (lyömäsoittimet)

XL:
Arttu Takalo: vibrafoni, sampleri
Jarmo Saari: kitara, theremin
Tuure Koski: basso
Tomi Salesvuo: rummut
Dj. Bunuel: denon-cd, ääni
sekä
Timo Kuisma: äänisuunnittelu
Tom Ahlberg: valosuunnittelu
Kiitos: Vehmis, Kirmo, UMO staff, Valo, Esa, Tampere Pro Audio
In memoriam: Tapsa

www.umo.fi
www.rockadillo.fi

VISUAL
Kuudennen albumin suunnittelu ja harjoittelu on jo pitkällä ja tässä vähän "classified"-infoa...

Työnimi: "VIsual"

Artun biisejä: "Kärlekstörst", "Le baiser sous la pluie", "Summersong", "MRS", "Always and forever"

Jarmon biisejä: "Glam", "Kobolt", "6/4", "Amor", "R.I.P."

Äänittäjä: Speedy Saarinen
Äänitysajankohta: touko/kesäkuu 2003

- - -

10 uutta biisiä ja titaanien uusi kohtaaminen

Arttu ja Jarmo ovat kynäilleet uutta materiaalia, joka pyritään purkittamaan ennen juhannusta 2003. Kuudes levymme kulkee työnimellä Visual. Ilmoitamme mahdollisimman pian näilläkin sivuilla, jos järjestämme keikkoja uuden materiaalin parissa ennen mahdollista levytystä toukokuussa.

XL ja UMO kohtaavat jo toistamiseen Tavastialla. Konsertti järjestetään to 3.4. Tavastialla. Edellisen yhteiskeikkamme keskeytti legendaarinen tulipalon alku. Nyt lupaammekin että pyrotekniikka pidetään tällä kertaa kurissa. Ohjelmistoon kuuluu mm. "NM", "Unien valtias", "Kaipaus", "Jukola", "Nocturne II" sekä uudet sovitukset mm. kappaleista "Toledo" ja "Hitta någon att tycka om". YLE äänittää konsertin, joka esitetään muuten myös Ahvenanmaalla ke 14.5.

- - -

XL Surreal - Live DVD on nyt saatavana!

DVD on kuvattu Tavastian 16.3.2002 keikalta, jossa vierailijoina olivat Pekka Kuusisto, Marzi Nyman sekä Tatu Ferchen. Extroina DVD:ltä löytyy n. 16 min dokumentti Surreal levyn äänityksistä sekä muita yllätyksiä. Lisätietoja tilaamisesta löydät täältä

- - -

Sunnuntaina 10.11 ravintola TIME:ssä esitettiin dvd-videotykkishowna XL SURREAL LIVE !
Paikalla olivat bändin jäsenet, vierailevat tähdet sekä muita musa diggareita.
Tsekkaa tilaisuudesta kännykällä otettuja kuvia

- - -

Romanttisen, pateettisen ja surrealistisen rockmusiikin erikoisryhmä, nöyrä musiikorvanne ja estettisen silmänne palvelija XL täyttää tänä syksynä kymmenen vuotta! Satumaisia sfäärejä ja sähköistä tykitystä on kuultu vuosien varrella viidellä albumillamme ja sadoissa konserteissa mm. Michael Breckerin, UMO Jazz Orchestran, sinfonia- ja kamarikokoonpanojen sekä kotimaisten huippuvierailijoiden kera esitettynä ja levytettynä.

Loka/marraskuun juhlakonserttien erikoisvieraina esiintyvät suomalaisen sinfonisen rockmusiikin legenda Pekka Pohjola ja kitaravisionääri Kie von Hertzen (Don Huonot). Kumpainenkin heistä on myös vieraillut  takavuosina XL-levyillämme. Tavastialla lavalle kipuaa lisäksi viime keväiseltä XL-kiertueeltamme tutut Tatu Ferchen (Kwan, Farout-show...) ja maamme kansainvälisesti tunnetuin konserttiviulisti Pekka Kuusisto sähköviulun varressa. Jatkot Manalassa?!

Harva yhtye toimii itse itsensä lämmittelyaktina. Kaikki yllätyksellisenä sivuprojektina toimivan AVANTO-yhtyeen esityksen todistaneet tietävät, että meiltä onnistuu myös hillitön klubi-performance. Spontaanit ideat saattavat siirtyä emoyhtyeen tulevien kappaleiden uudeksi raaka-aineeksi. Odotus ja kannustuksenne palkitaan, joskus, ehkä!

Kymmenvuotiaan XL-yhtyeen jylhät, elokuvalliset äänimaisemat eivät jätä ketään kylmäksi. 
Tervetuloa juhlimaan kanssamme!

22.10. tiHenry's Pub, Kuopio
23.10. keTavastia, Helsinki
25.10. peKlubi, Tampere (Musiikki ja media)
02.11. laLutakko, Jyväskylä

erikoisvieraat:
Pekka Pohjola - basso
Kie von Hertzen - kitara

sekä lisäksi Tavastialla:
Pekka Kuusisto - sähköviulu
Tatu Ferchen - lyömäsoittimet

Timo Kuisma -äänisuunnittelu
Tom Ahlberg -valosuunnittelu